Desalojos de La Universitat Lliure La Rimaia (Barcelona), del CSOA La Huelga (Sevilla), y La Maison (Bilbao)

Des de les 6:45h del matí dues unitats de la Brigada Mòbil dels mossos d’esquadra (catorze furgonetes) estan desallotjant l’edifici de la Universitat Lliure La Rimaia, a la ronda de Sant Pau 12, a Barcelona. Els agents han entrat amb escales pels balcons i han reventat la porta de l’edifici davant la sorpresa de la gent que hi viu, ja que el jutjat d’instrucció 22 de Barcelona va ordenar l’arxiu de la causa penal ara fa dos anys entenent que es tractava d’un edifici abandonat des de fa dues dècades i, per tant, no s’estava cometent cap il·lícit penal contra la promotora immobiliària Camat, titular de la finca. Els Mossos han tallat els accessos a l’edifici i desenes de persones es concentren al límit del cordó policial en solidaritat amb el projecte social. Cal recordar que La Rimaia compta amb el suport de nombroses entitats del barri i que la mateixa Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona va defensar el projecte i les activitats socials que s’hi desenvolupen. Fonts oficials de la policia catalana han informat que es tracta d’un desallotjament per ordre judicial però no han aclarit quin jutge ha signat l’ordre. Els agents tampoc han mostrat l’ordre en cap moment a les persones que es troben dins de l’edifici. La policia impedeix que les integrants de La Rimaia retingudes dins de l’edifici utilitzin el seu telèfon mòbil. La gent concentrada a l’exterior en aquests moments ha tallat el trànsit de la ronda de Sant Pau. Hibai Arbide, advocat en representació del centre social, ha intentat dialogar amb els agents actuants, però la resposta ha estat: “si vostè és advocat ja sap qui mana aquí”. El lletrat, indignat, ha manifestat que “qualsevol similitud del que està passant amb un Estat democràtic i de dret és pura coincidència”. Cap a les 8h del matí un nombrós grup d’antiavalots ha iniciat l’encapsulament d’una trentena de manifestants solidaris que es concentraven al carrer. El retenció policial s’ha perllongat durant dues hores. La tensió ha pujat de to i els agents identifiquen una per una a la gent retinguda davant de l’edifici. A dins de La Rimaia hi havia 14 persones quan ha arribat la policia, totes ja han estat identificades.

Una actuació judicial del tot irregular

A mig matí s’ha sabut que l’ordre judicial s’ha aconseguit mitjançant un engany. L’ordre ha estat signada pel jutjat d’instrucció 27 de Barcelona, però en aquest procediment es feia referència a uns ocupants que eren a la finca durant l’any 2009 i que la van abandonar voluntàriament davant del requeriment judicial el mes de maig de 2010. Aquell procés va quedar tancat i la promotora Camat va recuperar la possessió de la finca, malgrat continuar amb l’estat d’abandonament. Va ser a finals d’agost d’aquell any 2010 quan la Universitat Lliure La Rimaia va okupar l’edifici de nou i el jutjat d’instrucció 22 va inadmetre la denúncia de la promotora Camat respecte aquesta nova acció entenent que la usurpació d’edificis abandonats no és un delicte. Ara, els Mossos han utilitzat l’antic procediment del jutjat d’instrucció 27 que fa referència a unes persones i uns fets que no tenen cap relació amb La Rimaia per tal d’efectuar el desallotjament d’aquest projecte social. Per tot això, des de l’assemblea del centre social s’ha convocat una concentració a les portes de l’edifici i una manifestació a les 20h als Tres Tombs, a la confluència de la Ronda de Sant Pau i la Ronda de Sant Antoni.

Història d’un centre social emblemàtic

El projecte Universitat Lliure La Rimaia va nèixer ara fa tres anys, després de les càrregues contra els estudiants que s’oposaven al pla Bolonya. La seva primera seu va ser al carrer Casanova, i posteriorment van ocupar un gran edifici situat a la Gran Via de les Corts Catalanes. Totes dues finques van ser desallotjades, però a l’actualitat segueixen sense cap mena d’ús. El mes d’agost de 2010 es va efectuar l’okupació de l’actual finca a la ronda de Sant Pau, que és titularitat d’una promotora immobiliària amb llargs litigis i conflictes amb l’ajuntament. L’edifici, on en un principi s’hi havien d’allotjar famílies d’alt poder adquisitiu s’ha mantingut del tot abandonat des de l’endemà de la seva contrucció als anys 90.

Piden 18 meses de cárcel a los 4 detenidos desalojo CSOA Huelga

Comunicado

Efectivos de la Policía Nacional desalojan el CSOA La Huelga

El movimiento okupa convoca esta tarde una manifestación para mostrar su repulsa por esta actuación

A primera hora de la mañana de hoy un desmedido número de efectivos de la Policía Nacional ha desalojado el Centro Social Okupado y Autogestionado La Huelga (c/Muro de los Navarros, 38). Se ha puesto fin de esta manera a una experiencia que ha durado más de dos años y que ha servido para dotar al barrio de alternativas políticas, culturales, sociales y artísticas.

 

Hace ya más de dos años un grupo de personas se constituyó en asamblea y decidió okupar un inmueble vacío sito en la calle Muro de los Navarros, para rescatarlo así del abandono y la especulación. Se trataba de una vieja nave industrial en mal estado de conservación sobre cuyo uso existía y existe un pleito judicial abierto entre los propietarios del inmueble y la Junta de Andalucía. Durante esos dos años hemos llenado de actividades culturales, políticas, artísticas y sociales ese espacio, funcionando al margen de las instituciones y sin haber recibido ninguna clase de subvención. Nuestra convicción siempre ha sido servir de punto de encuentro, debate y reflexión para todas aquellas personas que critican abiertamente el injusto sistema en el que vivimos.

 

 

Esta tarde, a partir de las 20:00, una manifestación partirá desde la calle Muro de los Navarros para mostrar la repulsa por esta actuación policial. Pretendemos reivindicar la importancia de que en nuestra ciudad haya espacios liberados, que funcionen al margen de las instituciones, y que supongan un cuestionamiento al actual sistema. Ese mismo sistema que hoy nos ha desalojado, esgrimiendo el sacrosanto principio de la propiedad privada, es el mismo que cada día desaloja de sus casas a ciudadanos que padecen una crisis que no provocaron. Ese mismo sistema que nos ha desalojado es el que hoy mismo ha concedido una nueva ayuda de 10.000 millones de euros para sanear una entidad bancaria. Ese mismo sistema es el que nos ha conducido a esta crisis económica de proporciones inimaginables que solo ha provocado paro, miseria, desahucios, desalojos, recorte de derechos y pérdida de libertades.

¡La Huelga continúa!

En todas partes

A todas horas

¡HUELGA!

Centro Social Okupado y Autogestionado

LA HUELGA

www.csoalahuelga.org

 

Ehun lagun inguru batu ziren atzo desalojatu berri duten La Maison etxe okupatuaren aurrean. Bertan desalojoa salatu eta “esperientzi polit bat indarrez amaitu bada ere, bihar beste bat hasi litekeela” gogorarazi zuten.

[Bideoa]

 

Atzo goizean Ertzaintzak Alde Zaharreko Tenderia kaleko 30. zenbakian dagoen La Maison etxe okupatua desalojatu zuen. Hainbat lagun bizi ziren bertan eta maiatzaren 4tik arrisku egoeran zegoen etxebizitza, Bilboko instrukzioko 5. epaitegiak desalojo agindua publiko egin baitzuen. Behin desalojoa burututa BOMeko kideek eta beste hainbat lagunek gertaera salatu nahi izan zuten eta kontzentrazioa egin zuten Tenderia kalean.

Bertaratutako pertsonek Brankari jakinarazi ziotenez, duela bi urte zenbait gazte etxe bat okupatzeko elkartzen hasi ziren, “etxe horretan bizi eta hasteko helburuarekin”. Atzo, urtebete eta bederatzi hilabete geroago desalojatu zuten La Maison, bi ahalegin egin eta gero. Lehenengo goizeko 10:30ak aldera, Polizia Munizipalak eta Ertzaintzak etxebizitzan sartzeko lehen saiakera egin zuten ate nagusitik baina ezinezkoa zela ikusita alde egin zuten. Ondoren, 13:30ak aldera, La Maison etxearen alboko dendatik eraikinera sartzea lortu zuten, BOMeko kideen arabera goiko pisuko paretan zulo bat eginez.

Elkarretaratzean gogora ekarri zuten “etxe hau hainbat gazteren emantzipaziorako lekua” izan dela “merkatuen barruan tokirik ez duten gazteena” eta bertan, “antolatu eta borroka egin izanagatik kondenatu dituztela” jakinarazi dute. Egoera horren aurrean “epaituak izan beharko luketenak etxe hutsak bilatzen dituzten erakunde publiko, pribatuak eta jabe handiak direla” azaldu zuten, egun Bilbon 17.000 etxebizitza huts inguru daudelako eta Euskal Herrian egunean zazpi desjabetza ematen direlako.

http://www.okupatutambien.net/